Ik weet nog heel goed toen mijn kinderen klein waren, dat ik ze elke avond voor het slapen gaan, ging voorlezen. Ik beleefde daar erg veel plezier aan, maar mijn kinderen ook. Ze lagen dan al lekker schoon gedoucht in bed en ik ging dan heerlijk naast ze zitten. Als ik dan begon vroeg ik altijd eerst even terug wat we gister hadden gelezen. Zo zaten we dan weer heel snel in het verhaal en vooral als het een spannend boek was moest ik snel beginnen met het volgende hoofdstuk.
Naast dat het voorlezen erg gezellig en leuk is, stimuleert het ook tot een goede ontwikkeling van je kind.
10 redenen waarom voorlezen zo belangrijk is
- Voorlezen bevordert de woordenschat.
- Het stimuleert de fantasie
- Voorlezen daagt uit om zelf te gaan lezen.
- Voorlezen helpt kinderen te leren luisteren en zich te concentreren.
- Veel voorlezen geeft je kind een voorsprong. Voorlezen geeft je kind dus een goede start in het leven.
- Volgens wetenschappelijk onderzoek zorgt het vaak voorlezen ervoor, dat je kind makkelijker vaardigheden ontwikkelt op taalgebied maar ook op sociaal-emotioneel gebied.
- Voorlezen helpt bij het naar bed gaan. Structuur is belangrijk voor een kind, en het dagelijkse ritueel van een hoofdstuk voorlezen voor het slapengaan maakt die structuur duidelijk voor een kind. Voorlezen is een teken dat het tijd is om naar bed te gaan, ze kijken uit naar het voorlezen en dat zorgt ervoor dat ze makkelijker het bed in te krijgen zijn. Dat helpt op zijn beurt weer mee om kinderen beter te laten slapen, wat weer andere voordelen voor de ontwikkeling van een kind heeft
- Geschreven taal is anders dan gesproken taal. Zo leren kinderen bijvoorbeeld hoe een goede zin is opgebouwd en in welke volgorde bepaalde woorden horen te staan.
- Wanneer je samen met je kind leest, is er een toename van dopamine in de hersenen te bespeuren. Dat zorgt voor een prettig gevoel. Ook helpt dopamine om beter te leren en maakthet je kind aandachtiger voor wat hij hoort en ziet. Het dopaminegehalte in hersenen houdt ook verband met nieuwsgierigheid.
- Voorlezen is niet alleen leuk, het zorgt er ook voor dat de relatie met je kind verbetert.
Leuke tips voor bij het voorlezen
- Als je een jong kind voorleest vraag dan bijvoorbeeld waar het verhaaltje overgaat. Laat de voorkant van het boekje zien en wijs naar het plaatje. Stel dan heel gerichte vragen die beginnen met de woorden, wie, wat of waarom (de 3 “W” vragen).
- Als je een dikker boek voorleest met meerdere hoofdstukken, vraag dan wat je de vorige dag hebt voorgelezen. Stel hierbij ook de 3 “W” vragen.
- Als er een moeilijk woord is, leg dat woord dan uit. En als het hoofdstuk uit is vraag dan of je kind nog weet wat dat woord betekent.
- Als het hoofdstuk uit is vraag dan aan je kind wat er allemaal gebeurt is.
- Als je kind al kan lezen , lees dan om de beurt een bladzijde.
- Als je voorleest laat je kind dan actief meelezen. Zo ziet je kind goed welke leestekens bij welke klanken horen.
- Beleef er vooral veel plezier aan!
Redenen genoeg dus om lekker veel je kinderen te gaan voorlezen!
Ik ben nieuwsgierig welke boeken bij jou thuis favoriet zijn. Laat het mij weten!
Veel lees plezier!